torstai 15. syyskuuta 2011

Onko sitoutumiskammo sittenkin myytti?

Onko sinulle koskaan käynyt tällä tavalla?

Tapailet miestä, jonka kanssa synkkaa lähes täydellisesti. Hän soittaa joka päivä, lepertelee puhelimessa, kertoo hukkuvansa ääneesi ja laskevansa sekunteja seuraavaan tapaamiseen. Yhtäkkiä kuin salamaniskusta hän ilmoittaakin, ettei ole valmis sitoutumaan. Hän on eronnut joitakin kuukausia sitten ja on toivonut pitkään tilaa pelkkään yksin olemiseen, jolloin hän saisi viettää aikaa ajatustensa kanssa ja keskittyä itseensä.


Kun eräänä aamuna avaat Facebookin, etusivulle räjähtää tieto: Esko on nyt parisuhteessa Mallan kanssa. Eikä teidän erostanne ole kuin muutama kuukausi.

Kroppasi valahtaa voimattomaksi järkytyksestä. Kyse ei ole siitä, että haluaisit hänet takaisin vaan siitä, että hän teki sinulle törkeän tempun, on nyt parransänkeään myöten ihastunut ja se on epäreilua. Aivosi käyvät ylikierroksilla kaikista mahdollisista skenaarioista ja rajaat lopulta vaihtoehdot kolmeen:
1) Ihmiset muuttuvat, halut muuttuvat ja jos hän ei sinun aikanasi halunnutkaan suhdetta, hän on voinut tulla toisiin ajatuksiin myöhemmin.
2) Hän on itsekeskeinen mulkku, joka on enemmän rakastunut rakastumisen tunteeseen kuin ihmiseen. Siksi hän ei osaa ajatella nenäänsä pidemmälle syöksyessään pää kolmantena jalkana toisen elämään eikä näin ollen myöskään välitä särkeekö tämän sydämen vai ei.
3) Hän ei ole koskaan edes ollut kiinnostunut sinusta seurustelumielessä eikä tiennyt kuinka siitä kertoa, joten hän veti Haluan viettää aikaa itsekseni -kortin.

Kohdat 1 ja 2 ovat loogisia eivätkä vaadi sen enempää analysointia. Life’s a bitch ja mulkku mikä mulkku. Sitten alat miettimään kohtaa 3. Nimittäin jos hän olisikin yhtäkkiä toipunut sitoutumiskammostaan ja olisi tuntenut sinua kohtaan jotain syvää, eikö hän olisi palannut takaisin sinun luoksesi huomattuaan tehneensä virheen ja haluavansa sittenkin suhteen. Todennäköisesti olisi.

Olen aikaisemmin puhunut Christian Carterista, parisuhdegurusta, joka on kirjoittanut miesten nappaamis- ja pitämisoppaan Catch Him And Keep Him. Hän ottaa esiin miesten paljon puhutun sitoutumiskammon. Carter kertoo tuntevansa syndrooman hyvin sillä hän on aikaisemmin ollut juuri sellainen mies, joka harrastaa deittailua ja yhdenillan juttuja, mutta kun nainen on alkanut ehdotella yhtään mitään vakavampaa, hän on sännännyt mahdollisimman kauas ja siirtynyt toiseen.

Carter siis myöntää sitoutumiskammon olevan olemassa. Siinä on kuitenkin yksi juju. Hänen mukaansa nimittäin 99 prosentilla miehistä sitoutumiskammo paranee rakastumisen myötä. Hän ei ole yksin ajatustensa kanssa, olen törmännyt miesten kirjoittamiin teksteihin samasta aiheesta ja niiden sanoma on: jos mies on sinun kanssasi sitoutumiskammoinen älykääpiö, se johtuu ainoastaan siitä, ettei hän ole tarpeeksi kiinnostunut SINUSTA. Sillä jos olisi, kammo lentäisi korpeen.

Tämä teoria myös tarkoittaa, ettei hän kadu sitä, että jätti sinut. Voit haaveilla siitä kuinka hän ryömii takaisin ja housut polvenkohdilta rikkinäisinä myöntää olleensa kusipää ja huomaa viimein kuinka teidän yhteytenne on ainutlaatuinen. Todennäköisesti niin ei käy eikä ainakaan nyt, kun hän alkoi seurustella Mallan kanssa. Hän on vain iloinen siitä, että päästi sellaisen lahjan kuin sinut menemään ja otti itselleen mäkättävän pikku kersan, joka viljelee pissakakkahuumoria, epäonnistunutta sarkasmia eli vittuilua ja jossa ei ole sielukkuutta edes yhden solun vertaa.

Maanantaina tulikin osuvasti elokuva Jätä se! (mauton suomennos) eli He’s Just Not That Into You. Se perustuu Greg Behrendtin ja Liz Tuccillon samannimiseen kirjaan. Olen kirjoittanut tästä blogitekstin, jossa esittelen kirjan kymmenen pääsanomaa. Tekstin julkaisun aikaan uskoin kyllä osaan niistä, mutta pidin listaa kyynisenä. Nyt olen reilun vuoden sisällä huomannut sen pitävän totaalisesti paikkansa. Toteamukset eivät olekaan pessimistisiä, ne ovat faktoja. Olisinpa tiennyt nämä 15 vuotta aikaisemmin niin olisin välttynyt monelta kärvistelyltä. Ota edes sinä opiksesi ajoissa.

Mitä kaikkiin Malloihin ja Eskoihin tulee, on muistettava, että sinulla on tässäkin tapauksessa ohjat käsissäsi. Voit nimittäin tiedostaa Eskon olleen todellakin mulkku, jolloin ero oli sinun onnesi, vaikkakin se tapahtui törkeällä tavalla. Sillä kuten olen aikaisemminkin maininnut, eroille on yleensä joku korkeampi tarkoitus.

Toinen lohtu on se, ettei sinun tarvitse hautoa kostoa tai näpäytystä Eskolle. Siitä pitää karma huolen. Ja karma on narttu.

3 kommenttia:

  1. Been there, done that. Tosin en ollut sitoutumiskammoisen kanssa, vaan vuosikausien suhde päättyi siihen, että mies ilmoitti olevansa onnellisempi yksin kuin parisuhteessa ja että "pitkän seurustelun jälkeen aion olla nyt pitkään yksin". No, "pitkään yksin" on tietysti suhteellinen käsite.

    Meinasin itsekin kirjoittaa lyhyesti Jätä se! -leffasta. Sen sanoma on tosiaankin kaikessa kyynisyydessään täysin totta. Jos mies ei soita, hän ei ole hukannut kännykkäänsä, unohtanut numeroasi eikä hän pelaa peliä, jossa hän odottaa sinun ottavan yhteyttä ensimmäisenä. Hän ei ole kiinnostunut sinusta - jos hän olisi, hän ei päästäisi tilaisuutta menemään. Piste. Vonkaaminen vie kaiken itsekunnioituksen - kannattaa suosiolla siirtyä seuraavaan.

    VastaaPoista
  2. Entä sitten vaikka mies vetäisikin tuon "haluan omaa aikaa" -kortin esiin. Eihän se tarkoita kuin sitä että on aika siirtyä eteenpäin ja tavata joku vielä ihanampi ja itselle oikeampi mies. Mitä järkeä on suhteessa jossa toinen osapuoli ei halua todella olla? Eikö se ole vain oman ja sen toisen ajan tuhlausta? Selainen suhde sitä paitsi muuttuu vain toista vahingoittavaksi yhtälöksi jossa molemmat ovat lopulta onnettomia.

    Parasta siis vain nostaa pää pystyyn ja katsella ympärilleen - mukavia miehiä on maailma täynnä ja uusi vielä parempi suhde odottaa jo jossain.

    - S

    VastaaPoista
  3. @ Sinkkuelämää Hel(l)sinki: Aivan totta! Vaikka onkin vaikeaa päästää irti suhteesta, jossa tuntee sen erityisen yhteyden miehen kanssa, on siitä huolimatta oloa keventävää kohdata nämä realiteetit ja oikeasti siirtyä suosiolla eteenpäin. Pitää vain pitää mielessä, että siinä ei koskaan häviä mitään, päinvastoin. Mitään uutta ei voi tulla tilalle ennen kuin päästää irti vanhasta.

    @ S: Noin se todella on. Ei loppujen lopuksi ole väliä sillä, millä tavoin suhde päättyi vaan sillä, että se todella päättyi. Se taas tarkoittaa sitä, että suhteessa olisi myöhemmin ilmentynyt jotain sellaista, joka olisi paljastanut teidän yhteensopimattomuutenne. Parempi vain keskittyä kehittämään luottamustaan juuri siihen, mitä sanoit eli uusi vielä parempi mies odottaa varmasti jossain.

    VastaaPoista